קטגוריות

אוכל ושתייה דברי מאפה לחם

חלות טריות תוצרת בית לשבת וליום טוב

חַלָּה היא לחם קלוע שאוכלים יהודים באופן מסורתי בשבת וחג. אף על פי שחלה נחשבת למאכל יהודי, היא גם לחם מסורתי בכמה מדינות באירופה, למשל בהונגריה, בדרום אפריקה לדוגמה החלה נקראת קיתקה (kitke) גם  זוכה לפופולריות בקרב חלק מערביי ישראל ותושביה המוסלמים. המילה חלה מופיעה בספר במדבר (פרק ט"ו, פסוק כ'): "רֵאשִׁית, עֲרִסֹתֵכֶם-חַלָּה, תָּרִימוּ תְרוּמָה: כִּתְרוּמַת גֹּרֶן, כֵּן תָּרִימוּ אֹתָהּ"ם
חלות טריות תוצרת בית לשבת וליום טוב
חלות טריות תוצרת בית לשבת וליום טוב

שום דבר לא ישווה לריח הנישא באוויר של לחם טרי הנאפה זה עתה, או לאווירה החגיגית שאפיית החלות לשבת או לחג משרה על באי הבית, הטעם הנפלא, הרכות ונימוחות של הלחם הנפלא הזה ואין זה משנה אם אתה שומר מצוות או לא, לא תוכל להתעלם מהייחודיות שהחלה מקנה לארוחת החג או השבת

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו לאתר 'חריש נט' אתר בהקמה | אתר החדשות המקומיות של כל חריש בפייסבוק’ או ב’טוויטר’.

✿ חלה רגילה לשבת

החומרים הדרושים:

  • 1ק"ג קמח
  •  שימרית+משפר אפייה
  • 2 כפות סוכר
  • 1/2 כוס שמן
  • כף מלח
  • 1/2 2 כוסות מים פושרים
  • ביצה
  • שומשום

אופן ההכנה:

שופכים את הקמח בקערה גדולה. יוצרים גומה באמצע ומוסיפים

את השמרים, הסוכר והשמן. את המלח מפזרים במקום רחוק מהשמרים.

מערבבים את כל החומרים ומוסיפים בהדרגה את המים, עד לקבלת בצק אחיד. לשים את הבצק כחמש דקות ומניחים לתפיחה- כשעה.

את הבצק התפוח לשים בשנית, כחמש דקות נוספות. מחלקים למספר הלחמים הרצוי וקולעים צמה

מתפיחים כעשרים דקות נוספות – הפעם ללא כיסוי. מכניסים לתנור שחומם מראש בחום בינוני 180 מעלות.

(המתכון מובא באדיבות אתר cakes-r-us).

חלה מתוקה לשבת

החומרים:

  • 1.5 קילו קמח לבן מנופה
  • 2 ביצים
  • 1.5 כפות מלח
  • 4 כוסות מים פושרים
  • 1.25 קוביות של שמרים טריים
  • 1 כוס סוכר
  • 1 כוס שמן
  • 1 ביצה למריחה על החלה
  • שומשום

אופן ההכנה:

ממיסים את השמרים עם כף סוכר וכוס אחת של מים פושרים, מניחים לתסיסה במקום חמים למשך כ-15 דקות.

את שאר המצרכים מערבבים ביחד בקערה גדולה. אזהרה: השמרים אינם אוהבים מלח. לכן, מומלץ לשים את המלח בתחתית הקערה, מעליו שאר החומרים ורק לאחר מכן את השמרים. יש להשתדל מאד שבזמן הלישה יהיה כמה שפחות מגע בין השמרים למלח.

כשהשמרים גמרו לתסוס מוסיפים אותם לעיסה ומתחילים ללוש. כשהבצק מתחיל להיות קצת יותר גמיש ופחות נוזלי, שמים אותו בקערה נקייה ומשומנת קלות, מכסים במגבת ומניחים לתפוח במקום חמים. מומלץ ללוש את הבצק מספר דקות כל 45-60 דקות.

לאחר כשעתיים וחצי בערך (תלוי בעונת השנה), ניתן להתחיל להכין את החלות. משמנים קלות את המשטח ומרדדים את הבצק לעלה. מגלגלים לגליל אחיד בגודלו, חותכים לגלילים שווים בגודלם וקולעים לחלות יפות. מושחים את החלות בביצה ומפזרים שומשום, אופים בתנור במשך כ-45 דקות.

*רעיון לחלה: להכין 8 לחמניות. לסדר 7 מהן במעגל בתוך תבנית עגולה ואת השמינית באמצע. יוצאת חלה עגולה ויפה ונתן לבצוע לחמנייה לכל אחד מהסועדים, כמנה אישית.

המתכון של שרה-תמנה שילוביצקי מובא באדיבות אתר aish).

אודות הכותב

משה נעים

עורך האתר. האיש שנולד עם עיתון ביד. לא משנה עיתון מנייר או באינטרנט. עיתונאי 50 שנה. עורך אתר זה.

הוסף תגובה

לחץ כאן לכל התגובות