קטגוריות

Video

בריאות - רפואה | חריש בריאות הציבור טיפים כיף נעים עזרה ראשונה

כך תעברו את הקיץ בבטחה | טיפים של מומחי 'המרכז הרפואי הלל יפה'

מנהל המחלקה לרפואה דחופה ב"הלל יפה"-חדרה, ד"ר ג'לאל אשקר; "במקרה של הכשה, חשוב להקפיד על מנוחה מוחלטת, לנסות לקבע את האיבר הפגוע ולפנות את הנפגע לחדר המיון בהקדם האפשרי ◄ ד"ר עדי קליין, מנהלת אגף ילדים במרכז הרפואי "הלל יפה"; "אם מקפידים על הימנעות מכניסה למצב שבו שוהים בחוף או בבריכה ללא השגחת מציל וללא גישה נוחה לפינוי. "במקרה של טביעה, הזמן עד להגעת העזרה למטופל הוא קריטי ביותר".
מנהל המחלקה לרפואה דחופה ב"הלל יפה"-חדרה, ד"ר ג'לאל אשקר וד"ר עדי קליין, מנהלת אגף ילדים ב"הלל יפה" ברקע: טביעה וגלגל הצלה | צילום: 123rfCom | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
ד"ר אשקר וד"ר קליין

יש וכדאי לשים לב גם לצד "המסוּכן" שלו הקיץ ומזג האוויר השרבי שבא עמו. הוא הקיץ של 2023 שנפתח בשבוע שעבר (רביעי, 21 ביוני ועד: יום שבת, 23 בספטמבר, על פי שעון ישראל, קיץ 2023 (חצי הכדור הצפוני) ועימו הגיע "החופש הגדול" ומלבד תכנון החוויות בים, בבריכה, בקייטנות ובטיולים, יש וכדאי לשים לב גם לצד "המסוּכן" שלו הקיץ ומזג האוויר השרבי שבא עמו.

 רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה בפייסבוק או בטוויטר 

בעוד הזמן לכיף ולהירגעות, בעונה זו, צריך לזכור גם את הצד ה"מסוּכן" של הקיץ, כמו סכנות פוטנציאליות שמגיעות עם העונה.

מומחי המרכז הרפואי הלל יפה בעיר חדרה, מגישים לכם 6 עצות וטיפים; כיצד לצלוח את הקיץ בְּבִטְחָה. להלן, כמה מהסיכונים הנפוצים ביותר הקשורים לקיץ;

 כוויות שמש; חשיפה לקרני UV של השמש, עלולה לגרום לכוויות שמש כואבות, שעלולות להגביר את הסיכון לסרטן העור לאורך זמן.

חשוב מאד למרוח קרם הגנה עם  SPF 30 לפחות, לחפש צל בשעות השיא של אור השמש, וללבוש ביגוד מגן, כמו; כובעים ומשקפי שמש.

 עקיצות ועקיצות של חרקים; יתושים, קרציות וחרקים אחרים, יכולים לשאת 'מחלות' כמו; וירוס הנילוס המערבי ומחלת ליים (הנגרמת על-ידי חיידק; בורליה בורגדורפרי (ליים בורליוזיס) המחלה מועברת מעקיצת קרציה.

חשוב ללבוש ביגוד דוחה חרקים ומגן, ולבדוק אם יש קרציות לאחר בילוי בחוץ. כידוע, בקיץ, עולה, שכיחות הופעתם של חרקים וזוחלים ארסיים.

בישראל, כאמור, נפוץ נחש הצפע שהכשתו, עלולה ליצור נפיחות ואודם מקומי ואף כאבי בטן, הקאות, תחושת ישנוניות, הפרעה בקצב הלב וקרישיות יתר.

מנהל המחלקה לרפואה דחופה ב"הלל יפה"-חדרה, ד"ר ג'לאל אשקר, ממליץ; "במקרה של הכשה, חשוב להקפיד על מנוחה מוחלטת, לנסות לקבע את האיבר הפגוע ולפנות את הנפגע אל חדר המיון בהקדם האפשרי.

הכשות נחשים ועקיצות עקרבים עלולות לפתח תופעות, כגון; ירידה בלחץ הדם, חוסר יציבות, פגיעה נירולוגית ואף למוות במקרים קיצוניים.

אין לנסות למצוץ את הארס או להניח חוסם עורקים או קרח ו-אין להשתמש באלכוהול לחיטוי והרגעה.

פעולות אלו, עלולות להמריץ את מחזור הדם ולהגביר את התפשטות הרעל. הדבר נכון גם למקרים של עקיצת עקרב צהוב ועקיצת עקרב שחור עבה זנב.

ההמלצה היא לגלות ערנות בשטחים חקלאיים. רצוי שלא להפוך אבנים, לא להסתובב יחפים בין שיחים וכן, רצוי להקפיד בטיולים על נעילת נעליים גבוהות ו-לא סנדלים, וכך להימנע מסיכונים מיותרים.

תאונות ביתיות; הן תאונות המתרחשות בתוך המסגרת הביתית. אלה יכולים לכלול; החלקות, מעידות ונפילות, כוויות, חתכים ופציעות אחרות שעלולות לקרות בזמן ביצוע מטלות יומיומיות, כמו בישול, ניקיון, או אפילו סתם הליכה בבית.

תאונות ביתיות, יכולות לכלול גם מקרים שבהן למשל; מכשירי חשמל ביתיים, שעלולות לגרום להתחשמלות או שריפות הנגרמות מחיווט פגום או מכשירים לא תקינים.

יש לנקוט ב-אמצעי מניעה ל'הפחתת הסיכון לתאונות ביתיות' כגון; שמירה על רצפות נקיות ויבשות, אחסון וטיפול נכון ב'חפצים חדים' ותחזוקה שוטפת של מכשירי חשמל ומערכות חשמל.

ד"ר עדי קליין, מנהלת אגף ילדים במרכז הרפואי "הלל יפה", טוענת, כי תאונות ביתיות ב"חופש הגדול" הן תוצאה סטטיסטית של בילוי זמן רב יותר של הילדים בבית.

יש להימנע מלהשאיר ילדים ופעוטות ללא השגחת מבוגר אחראי, ככל הניתן. כמו כן, ישנם מספרים אמצעים שניתן לנקוט על מנת לשמור על בטיחות הילדים בתוך הבית;

  • ודאו, כי שקעים חשמליים שאינם בשימוש סגורים על ידי מָגִנִּים מיוחדים.
  • בזמן בישול, יש להקפיד, כי ידיות הסיר והמחבת, ייפנו פנימה הרחק מטווח ידם של הילדים, ורצוי לנסות להשתמש בלהבות האחוריות של הכיריים.
  • יש להקפיד, כי הקומקום החשמלי עומד במקום יציב ובטוח על מנת למנוע נפילתו ושפיכה אפשרית של מים רותחים.
  • יש להרחיק; תרופות, חומרי ניקוי וחפצים מסוכנים מילדים על ידי נעילתם ב-ארון מיוחד.

  תאונות אופניים וקורקינטים; תאונות אופניים וקטנועים, מתייחסות לתאונות הכוללות; אופניים, אופניים חשמליים, קטנועים ודרכי תחבורה דומים אחרים.

תאונות אלו, עלולות להתרחש בכבישים, שבילי אופניים או מדרכות ויכולות להיות כרוכות בהתנגשות עם כלי רכב אחרים, הולכי רגל או חפצים נייחים.

מספר סיבות נפוצות לתאונות אופניים וקטנועים, כוללות; נהיגה פזיזה או מוסחת, תנאי דרך גרועים ו-ציוד פגום.

כתוצאה מתאונות אופניים וקטנועים, פציעות יכולות לנוע מ-חתכים וחבוּרות קלים ועד לפציעות חמורות יותר, כגון; עצמות שבורות, טראומה בראש ופציעות חוט השדרה.

למניעת תאונות אופניים וקטנועים, חשוב לרוכבים ללבוש תמיד ציוד בטיחות מתאים, כגון; קסדות וביגוד מחזיר אור, לעקוב אחר חוקי התנועה והאותות ולהישאר ערניים ומודעים לסביבתם.

על נהגים להיות זהירים ומודעים לרוכבי אופניים ורוכבי קטנועים על הכביש ולתת להם מספיק מקום לנווט בטוח.

ד"ר עדי קליין, מהמרכז הרפואי "הלל יפה"; "יש להקפיד על פעולות בטיחותיות בכל הקשור לרכיבה על אופניים, נסיעה ברכב ודומיהם. בחופשה, מרבים הילדים בנסיעה על אופניים, סקטים, קורקינט, רולר בליידס ועוד.

בכל המקרים האלו חבישת קסדה, מגני מרפקים וברכיים, עשויים למנוע פגיעה קשה במקרה של נפילה. לגבי נסיעות ברכב, ודאוּ, כי הילדים חגורים בכל נסיעה, גם הקצרה ביותר.

חשוב להקפיד על חגירה נכונה של פעוטות בכיסאות המיועדים לכך. הקפדה על חגירת חגורות בטיחות, יכולה להפחית משמעותית את חומרת הפגיעה של תאונת הדרכים, במידה שמתרחשת".

שהייה בים ובבריכה; תאונות הקשורות למים; שחייה, שייט ופעילויות מים אחרות' יכולות להיות מהנות, אך הן יכולות להיות גם מסוכנות אם לא ננקטים אמצעי זהירות נאותים.

יש ללבוש תמיד חגורת הצלה בעת שייט, ולפקח מקרוב על ילדים כשהם נמצאים במים או בקרבתם.

"מצבי טביעה, יכולים להימנע ב- 100% מהמקרים" – טוענת ד"ר קליין; "אם מקפידים על הימנעות מכניסה למצב שבו שוהים בחוף או בבריכה ללא השגחת מציל וללא גישה נוחה לפינוי.

"במקרה של טביעה, הזמן עד להגעת העזרה למטופל הוא קריטי ביותר. הנזק שעלול להתרחש קשור למשך הזמן מרגע הטביעה ועד לזמן ההחייאה / העזרה.

בזמן טביעה אין אספקת חמצן מספקת לרקמות הגוף ויכול להיגרם נזק נוירולוגי. רצוי להתחיל בפעולות החייאה ראשוניות במקביל להזעקת עזרה.

חשוב להבין שחלק מהאנשים שטובעים גם נחבלים במהלך הטביעה מסלעים ועצמים קשים, דבר שיכול לגרום לנזק אורתופדי משמעותי ולכן אין לבצע טלטלות מיותרות.

כמו כן, ניתן לנסות ולהוציא מפיו של הטובע הפרשות לא רצויות החוסמות את קנה הנשימה. אל תנסו להשקות את הטובע במים רגילים או לשפוך עליו מים רגילים".

  שלשולים, הקאות והתייבשות; טמפרטורות חמות עלולות לגרום להתייבשות, מה שעלול להוביל לתסמינים. כמו; סחרחורת, כאבי ראש ועייפות. חשוב לשתות הרבה מים במהלך היום, במיוחד אם אתם מבלים בחוץ או מתעמלים.

תשישות חום ומכת חום; במקרים קיצוניים, חשיפה ממושכת לטמפרטורות גבוהות עלולה להוביל לתשישות חום או למכת חום שעלולה לסכן חיים.

התסמינים כוללים; בחילות, כאבי ראש, דופק מהיר ובלבול. אם אתה חווה תסמינים אלה, פנה מיד לטיפול רפואי.

"שלשולים והקאות מרובים הם אחת מהתופעות המופיעות בקיץ בעיקר אצל ילדים והם נגרמים לרוב על ידי וירוסים מקבוצת האנטרו-וירוסים אשר מאפיינים את תקופות הקיץ", מסבירה ד"ר קליין. ההדבקה מתרחשת לרוב במגע אם כי בחלק מהמקרים העברה תיתכן גם באוויר.

הביטוי הראשוני של התופעה הוא הקאות מרובות בתחילתה ולאחר מכן, גם חום ושלשולים. האבחנה לגבי הווירוס הספציפי היא קלינית בלבד על סמך הקירבה ל"עונה" והסימפטומים כאשר הטיפול הוא תומך מיידי שמאפשר את הבראתו של הילד תוך מספר ימים.

עם זאת, ייתכנו מצבי התייבשות קשה ואף פגיעה במערכת העצבים המרכזית במידה שהתופעה אינה מטופלת בזמן. הפנייה לעזרה רפואית מתבקשת בכל מצב בו הילד אינו מצליח לקבל נוזלים ולספוג אותם אם בשל הקאות מרובות או בשל שלשולים מרובים.

בכל מצב של טשטוש הכרה או כאבי ראש עזים, יש לפנות בדחיפות ל-הערכה רפואית. שטיפת ידיים קפדנית, רחצה והקפדה על שתיית נוזלים יכולות למנוע את מרבית ההידבקויות בווירוס מסוג זה.

בהקשר של שתייה בחודשי הקיץ מוסיף ד"ר אשקר, כי חשוב להקפיד על הפסקות שתייה יזומות, חבישת כובע, שהייה בצל ושימוש בקרם בעל מקדם הגנה גבוה.

"התייבשות מתבטאת בדרך כלל בישנוניות יתר (עד לכדי אפאטיות), כאבי שרירים, כאבי ראש, ירידה במתן שתן, דופק מהיר ועליה בחום והקאות נמשכות.

הטיפול בהתייבשות הוא על ידי מתן נוזלים בתדירות גבוהה. במקרה של ילדים ופעוטות, אם הם מסרבים לשתף פעולה והופכים אפאטים בתגובותיהם, יש לפנות לרופא או לחדר מיון לצורך קבלת עירוי נוזלים".

  כוויות שמש וכוויות מדוזות; החשיפה לשמש צריכה להיות במידה תוך שימוש בקרמים בעלי מקדמי הגנה. ככל שמספר ה-(sun protection factor) SPF גבוה יותר, משך הזמן שהתכשיר מגן על העור ממושך יותר.

לאנשים שעורם בהיר מומלץ למרוח תכשירים עם מסנני קרינה שערכם המספרי גבוה ובתדירות רבה (אחת לשעה).

אם בכל זאת התהוותה כוויית שמש, אין להשתמש בחומרים מחטאים כגון; אלכוהול שיכולים להגביר ואפילו לקבע את הנזק של השמש. מומלץ למרוח משחות מרגיעות ומקררות על האזור הפגוע.

כך גם במקרה של צריבת מדוזה. הטיפול הנכון הוא הסרת זרועות המדוזה במידה שנדבקו לעור באמצעות מקל יבש, ולאחר מכן שטיפת המקום במי ברז או מי ים צלולים.

במקרה של כוויות קשות יותר והופעת שלפוחיות, יש לפנות לקבלת טיפול רפואי על ידי גורם מוסמך.

תגיות