השיחה בין רב אלוף במיל’ גבי אשכנזי שכיהן כרמטכל ה-19 במספר של צהל (2007-2011) לדר’ אביחי מנדלבליט בעת שהיה הפרקליט הצבאי הראשי, שאליה התייחסו במהלך סוף השבוע האחרון ב’ערוץ 13′ היתה אחת ממספר שיחות שעליהן נחקר דוקטור מנדלבליט בשעתו…” – כך הגיבה וביקשה להבהיר, אמש (מוצאי שבת, ט”ו באייר, ה’תש”פ) פרקליטות המדינה, במענה לפניות עיתונאים ובעקבות פרסומים שונים בנושא.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

כזכור, בערב שבת האחרונה, חשפה העיתונאית איילה חסון בערוץ 13 בטלוויזיה, ציטוט מתוך הקלטות משיחותיהם של הרמטכל לשעבר גבי אשכנזי והפרקליט הצבאי הראשי לשעבר אביחי מנדלבליט ב’פרשת הרפז‘ עליהם, חל ‘צו איסור פרסום‘.
ציטוט מדבריה של חסון לעמיתה אביעד גליקמן, על דברי מנדלבליט, מן ההקלטה; “אני אדאג שהסגנית שלי, תסגור את זה, אני אקבע לה; אני אדאג ששוקי למברגר (מבכירי הפרקליטות) יהיה, ויטה את הכף לטובתנו”.
לפי הדיווח, אשכנזי, השיב, לכאורה, אז לפרקליט הצבאי הראשיצ; “המפכל איתנו. הוא הבטיח שהוא דואג לנו”. אמרה העיתונאית חסון שהטילה את הסקופ-פצצה העיתונאית החדשה שמן הסתם בה יעסקו השבוע.
לטענת פרקליטות המדינה, במהלך חקירתו של מנדלבליט, בזמן השמעת השיחה, התברר, לראשונה, כי ההקלטה נעשתה על אף שאשכנזי, הורה למזכירתו להפסיק את ההקלטה האוטומטית, הוראה שהפכה את השיחה ל’האזנת סתר‘.
משכך הורתה הפרקליטה המלווה, שלא לעשות שימוש בהקלטה זו, מאותו רגע ואילך ולשים את ההקלטה והתמליל במעטפה סגורה, בהתאם ל’חוק האזנת סתר‘.
בניגוד לפרסומים שונים, כל הנוגעים בדבר סברו בשעתו, כי אין אפשרות משפטית לפנות לביהמש על מנת לעשות שימוש בשיחה במסגרת החקירה, מאחר שזו אפשרות שקיימת רק לגבי עבירות מסוג פשע חמור. החקירה לא עסקה בעבירות מסוג זה”.
לדברי ממלא מקום ראש מחלקת הדוברות בפרקליטות המדינה, עורך דין נועם שרביט, לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’; “הפרסומים במהלך סוף השבוע האחרון, הם מעוותים ו-אינם משקפים את התוכן ואת הדברים כהווייתם.
מכל מקום, אנו שבים ומבהירים, כי פרסום תכנים כאלה ואחרים מתוך האזנת סתר הוא עבירה פלילית“. בהמשך להודעה, הוסיפה פרקליטות המדינה, כי על מנת להעמיד דברים על דיוקם, אנו מבהירים, כי האפשרות לעשות שימוש בחומרים מתוך האזנת סתר, קיימת ככל שמדובר בחקירת עבירות מסוג פשע, ולא רק פשע חמור. העבירות בהן נחשד מנדלבליט לא היו עבירות מסוג פשע“.
█ רקע; ב-4 שנותיו של אשכנזי כרמטכל, הוקלטו 40 אלף שיחות ב-טלפון האדום/הקווי/הסלולרי ובלשכתו, הייתה גם האזנת נפח.
ב-6 באוגוסט 2010, נחשף בתקשורת “מסמך הרפז” אשר לימים נודע, כי זויף בידי בועז הרפז שהיה קצין צהל במילואים בדרגת סגן אלוף שהורשע בסופו של עניין בזיוף מה שכונה “מסמך הרפז“.
על פי ויקיפדיה, כנגד אשכנזי, נטען כי הוא ניסה להשפיע באופן לא ראוי על בחירת הרמטכל הבא, בין השאר על ידי יצירת ספין תקשורתי, והדלפת המסמך מתוך לשכתו.
המשטרה ומבקר המדינה, החלו לחקור את הפרשה. בתחילה, הכחיש אשכנזי את קשריו עם הרפז.
ב-14 בפברואר בשנת 2011, סיים אשכנזי את תפקידו כרמטכל, והוחלף ברב אלוף בני גנץ.
במאי 2012, ביקש מבקר המדינה מן ‘היועץ המשפטי לממשלה‘ לפתוח ב’חקירה פלילית כנגד אשכנזי‘ וראש לשכתו ארז וינר.
באוגוסט אותה שנה, בהסתמך על ממצאי המבקר, המליץ הפרקליט הצבאי הראשי אלוף (מיל’) דני עפרוני לפתוח בחקירה נגד השניים בחשד לעבירות מירמה והפרת אמונים.
ב-6 בינואר 2013, פרסם מבקר המדינה, כב’ השופט בדימוס יוסף שפירא, את הדוח הסופי שלו בפרשה, ובו ביקורת על התנהלותם של הרמטכל גבי אשכנזי ושר הביטחון אהוד ברק.
ב-1 באוגוסט 2013, החליט היועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה פלילית נגד גבי אשכנזי.
ביוני 2014, נחקרו באזהרה מר אשכנזי ואשתו הגב’ רונית בפרשה זו. על פי העיתונאי בן כספית, ב-4 שנותיו של אשכנזי כרמטכל, הוקלטו 40 אלף שיחות ב-טלפון האדום/הקווי/הסלולרי ובלשכתו, הייתה גם האזנת נפח.
ידוע, כי כל השיחות תוּמללו על ידי המשטרה. בינואר 2016, החליט היועץ המשפטי לממשלה כי יש לסגור את התיקים כנגד הרמטכל לשעבר גבי אשכנזי.
עם זאת, ציין, כי אשכנזי ואנשי לשכתו עסקו באיסוף מידע מכפיש על שר הביטחון (ברק) ואנשיו. נסגר גם התיק נגד הגב’ רונית רעייתו של אשכנזי.